miercuri, 17 decembrie 2014

Klaus Iohannis va afla dacă este incompatibil la ÎCCJ


Klaus Iohannis va afla dacă este incompatibil la ÎCCJ
Klaus Iohannis va afla de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie dacă este incompatibil, dar ce se va întâmpla după o eventuală sentinţă de incompatibilitate rămâne neclar.
Curtea Constituţională a decis că articolul din Legea 161/2003, în baza căruia Agenţia Naţională pentru Integritate i-a declarat incompatibili pe mai mulţi aleşi locali, printre care şi pe preşedintele ales Klaus Iohannis, fost primar al Sibiului, este constituţional.
• alte voci soun că Procesul lui Iohannis cu ANI are șanse mari să se suspende (România liberă)
Practic, efectul poate fi dramatic pentru aleşii locali vizaţi de ANI: mai devreme sau mai târziu, Justiţia poate decide, pentru fiecare dintre aceşta, pe cauze distincte, că sunt incompatibili. În acel moment, mandatul fiecăruia dintre aceştia, în funcţia publică deţinută, încetează.
Nu se ştie însă ce se va întâmpla cu mandatul de preşedinte al lui Klaus Iohannis. Primul termen al dosarului acestui la ÎCCJ este în ianuarie 2015, când acesta va fi depus deja jurământul şi va fi preşedinte în funcţie.
Presupunând că de exemplu în martie ÎCCJ va da o sentinţă definitivă şi irevocabilă de incompatibilitate contra lui Klaus Iohannis, ce se va întâmpla cu mandatul acestuia? Nimeni nu poate spune exact.
Primul lucru pe care-l putem spune e că semnalul dat în campania electorală de Klaus Iohannis a fost că îşi va prezenta demisia. Cert este că o asemenea sentinţă îi va scădea mult forţa politică, şi aşa diminuată de modificările constituţionale operate de USL/PSD în ultimii ani.
Dincolo de aceasta, există două curente de opinie care circulă pe acest subiect: prima, că mandatul lui Iohannis ar înceta de drept (şi de aici fiecare fantazează pe temă): a doua, că Iohannis, o dată preşedinte, are imunitate sau că efectele sentinţei se îndreaptă doar spre funcţia pe care oricum nu o mai deţine – de primar (iar de aici din nou multe versiuni posibile de evoluţie a situaţiei).
Este important să avem răbdare câteva zile, până când va apărea motivaţia Curţii Constituţionale pe sentinţa de constituţionalitate a articolului din Legea 161. În acel moment, este posibil să avem un indice asupra direcţiei în care se duce procesul preşedintelui (astăzi) ales.
Judecătorii Curţii Constituţionale (CC) au decis ieri, cu majoritate de voturi, că excepţia de neconstituţionalitate, ridicată în cazul articolului 87, alineatul 1, litera f), din Legea 161/2003, este neîntemeiată.
Funcţia de primar şi viceprimar, primar general şi viceprimar al municipiului Bucureşti, preşedinte şi vicepreşedinte al consiliului judeţean este incompatibilă cu (…) funcţia de reprezentant al unităţii administrativ-teritoriale în adunările generale ale societăţilor comerciale de interes local sau de reprezentant al statului în adunarea generală a unei societăţi comerciale de interes naţional
prevede articolul 87 alineatul 1, litera f) din Legea 161/2003.
Decizia CC este general obligatorie şi va fi publicată în Monitorul Oficial, urmând ca judecătorii constituţionali să motiveze hotărârea.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu