duminică, 7 decembrie 2014

Muntele Templului Rusiei

http://www.meridianul.com/Opinii.htm


Peninsula Crimeea, anexată în martie de Rusia, este la fel de "sfântă" pentru ruşi cum este "MunteleTemplului pentru evrei sau musulmani", a afirmat, joi, 4 decembrie, preşedintele rus Vladimir Putin, într-un discurs susţinut în faţa Camerelor reunite ale Parlamentului rus. Peninsula Crimeea "are o enormă semnificaţie culturală, sfântă pentru Rusia, aşa cum are Muntele Templului din Ierusalim pentrumusulmani sau evrei", a declarat preşedintele rus. "În Crimeea, în fostul Chersonesos (viitorulSevastopol - n.r.), prinţul Vladimir a fost botezat, înainte de creştinarea Rusiei", a menţionat Vladimir Putin. "În acest loc se află originile spirituale ale unităţii ancestrale a naţiunii ruse şi statului centralizatrus", a adăugat el. "În acest loc, strămoşii noştri au înţeles că reprezintă un singur popor, o dată pentru totdeauna", a subliniat preşedintele rus.
Peninsula Crimeea, oferită Ucrainei de liderul sovietic Nikita Hruşciov în 1954 - în perioada în care Rusia şi Ucraina făceau parte din Uniunea Sovietică - a fost anexată în martie de Moscova, după manifestaţiile prooccidentale de la Kiev care au dus la îndepărtarea de la putere a preşedintelui ucrainean prorus Viktor Ianukovici.
Criza din Ucraina nu a fost decât un pretext pentru a impune sancţiuni Rusiei, occidentalii vor de multă vreme să frâneze avansul Rusiei, a mai declarat joi preşedintele rus Vladimir Putin. "Sancţiunile nu sunt decât o reacţie nervoasă a Statelor Unite şi aliaţilor lor", a apreciat Putin în cadrul unui discurs care prezintă bilanţul anului în faţa camerelor reunite ale Parlamentului. "Chiar şi fără aceasta(Crimeea, Ucraina), ei ar fi inventat altceva pentru a frâna posibilităţile de creştere ale Rusiei", adeclarat el. "Acest mod de a trata lucrurile nu datează de ieri", a adăugat Putin.
Cu toate acestea, preşedintele rus a declarat că nu are nicio intenţie de a "rupe" relaţiile cu europenii şiStatele Unite. El a criticat însă Statele Unite care "încearcă să influenţeze, în culise sau direct, relaţiilecu vecinii noştri". "Uneori, nu ştim cu cine să vorbim, cu guvernele sau direct cu protectorii sausponsorii lor americani", a ironizat preşedintele rus.
Preşedintele american, Barack Obama, a afirmat că nu crede într-o schimbare bruscă a poziţiei omologului său rus, Vladimir Putin, în legătură cu situaţia din Ucraina, subliniind că dificultăţile economice nu au avut încă un real impact politic în Rusia. "Continuăm să îi oferim o cale spre o soluţie diplomatică. Dificultatea este însă că, din punct de vedere politic, aceasta funcţionează pentru el doarpe plan intern, chiar dacă izolează complet Rusia la nivel internaţional", a declarat Obama.
"Dacă mă întrebaţi dacă sunt optimist în legătură cu posibilitatea ca Putin să îşi schimbe subit starea de spirit, menţionez că aşa ceva nu se va întâmpla înainte ca tot ce se petrece la nivel economic să aibă impact politic în interiorul Rusiei", a adăugat preşedintele american. "În special, acesta estemotivul pentru care continuăm să menţinem presiunea", a declarat el, subliniind că sancţiunileoccidentale au un "impact semnificativ" asupra economiei ruse.
Potrivit preşedintelui american, Putin "a fost luat prin suprindere de situaţia din Ucraina". "El a improvizat şi a adoptat o abordare naţionalistă îndreptată spre trecut, care îi înspăimântă pe vecinii săi şi face un rău enorm economiei" ruse, a adăugat Obama, menţionând că are o relaţie foarte "directă" cu omologul său de la Kremlin.
Rusia nu vrea să fie izolată de o nouă Cortină de Fier, ceea ce ar fi dezastruos pentru ţară , a asigurat preşedintele rus, Vladimir Putin, într-un interviu publicat de agenţia Tass. Întrebat dacă Rusia nu încearcă să ridice noi bariere faţă de Occident, preşedintele a răspuns: "Nu facem acest lucru. Şi nu îl vom face. Înţelegem care ar fi consecinţele dezastruoase ale unei noi Cortine de Fier pentru noi". "În alte ţări au fost perioade în care acestea au încercat să se izoleze de restul lunii şi plătesc un preţ foarte greu pentru aceasta", a amintit Putin.
Izolată pe scena internaţională din cauza unei dispute cu Occidentul pe fondul crizei ucrainene, Rusia,afectată de o serie de sancţiuni occidentale fără precedent, îşi vede economia în pragul recesiunii întimp ce moneda, rubla, a pierdut aproape trei sferturi din valoare în faţa euro de la începutul anului.
Cu toate acestea, preşedintele a asigurat că nu a fost afectat de primirea glacială care i-a fostrezervată de liderii occidentali la summitul G20 din Brisbane ( Australia . "Este total inutil pentru mine (să simpatizez cu alţi lideri ai G20) dacă ei neglijează interesele Rusiei", a subliniat el, adăugând că ţara sa "pur şi simplu nu are nevoie să intre în competiţie cu Occidentul" şi că trebuie "să îşi ducă la îndeplinire în mod paşnic obiectivele".
Până data viitoare… mai e puţin!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu