joi, 11 decembrie 2014

Ponta singur acasă

Decembrie 2014, Cotroceni. Afară ninge-plouă liniştit. Bunelu Traian îşi leagănă nepoţeii pe genunchi la gura sobei unde Victoraş visa să-şi atârne ciorăpeii şi Daciana motoceii. În timp ce hâtrul pensionar le deapănă Sofiei şi lui Răducu Aventurile Marinarului şi Păţaniile Arogantului, Prostănacului şi Miky Mouse, de crapă mâţele de râs, un chestor face stânga-mprejur, dar numai ca să mai aducă un whiskey. Peste drum, pe terasa unui hotel din Palm Beach, Florida, Klaus Iohannis repetă o replică a lui Arnold Schwarzenegger: „I ll be back!” şi exersează un smash a la Stan Smith. Amândouă îi ies aproximativ, ca „Deşteaptă-te române”, dar îi ies. Peste ţări şi mări, în Piaţa Victoriei, într-un palat întunecat, o sigură fereastră luminată împroaşcă o rază timidă de speranţă poporului român abandonat. Cineva acolo sus lucrează. Este Victoraş, Fetiţa cu chibrituri. Acasă oricum nu se mai poate duce, că acolo-i Daciana, mai intransigentă ca Mama lui Ştefan cel Mare.
Aceasta este patria, veşnic nerecunoscătoare! În timp ce preşedinţii României huzuresc, premierul stă băţ la cârmă pe vreme de crivăţ, conform ultimelor date meteo. Ponta singur munceşte, abandonat de ungurii disciplinaţi ca girueta, de baronii trecuţi la cele veşnice sau pripăşiţi prin puşcării, trădat de condiţiile meteo, de moldovenii de dincoace şi de dincolo de Prut, de deficit, şi cu FMI-ul la porţile Cetăţii de Scaun. Ar renunţa la guvernare precum ciungul la micoză, dar sacoşele pensionarilor devotaţi şi poşeta nevestei nu-i dau încotro. Nu poate fi uitată impertinenţa afişată de fostul premier Ponta, cel care în iernile haine de acum doi ani, de anul trecut şi de când ne ştim, ordona gomos pe vreme de „prime-time” generalilor săi fideli: „E iarnă! Domnul Dragnea, vorbiţi cu prefecţii şi preşedinţii consiliilor judeţene, răspund cu funcţia! Deszăpezim, da? Domnu Arafat, elicopterele sunt gata, nu? Domnul vicepremier Oprea, sunteţi pe poziţii deja, am înţeles? Petreasco, vezi la buget, să fie brici până ajung la Antene! Frate Antonescu, ai grijă de Constituţie în timpul ăsta. Fă Doina, trage barca la scară!”
Dar iarna aceasta nu este una ca oricare, e hâdă ca nici una alta. Victoraş va trebui să supravieţuiască până la primăvară învelit doar în mantaua sa subţirică de vreme bună, Călin Popescu Tăriceanu. Care nici el nu pare să mai duduie cum duduia.
Iar când o fi zăpada mai groasă şi mai groasă, Băsescu îşi va ambala snowmobilul.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu